четвъртък, 15 септември 2011 г.

Четири начина да си върнете свежия дъх




Лошият дъх може да представлява сериозен проблем както за кариерата, така и за личния живот. Дълго време той се е считал за показател за не добре почистени зъби. Само че стоматолозите твърдят, че това е заболяване на устната кухина, наречено халитоза. Предразположеността към заболяването не е свързана с генетически фактори и наследственост, смятат специалистите. Тогава какви са причините за нейната поява?

Версия 1. Виновен е пародонтита
Трябва да се отбележи, че за заболяването парадонтит болките не са характерни. Те се появяват само при обостряне и в тежки случаи.
Кървенето на венците при миене на зъбите се счита от много хора за нещо обикновено и според тях не е повед за посещение при зъболекаря. Само че точно този симптом е показател за заболяването. Освен от кървенето на венците, пациентите много често са обезпокоени и от лоша миризма на устата. Най-добре е, да не се отлага посещението при зъболекаря. Трябва да се знае, че парадонтитът е сериозно, прогресиращо заболяване, което не трябва да се омаловажава. Ако в началото е само не безпокояща Ви халитоза, след време непременно ще се появи и парадонтит.
Kak се лекува парадонтита? Обикновено на първия етап от заболяването се практикува сваляне на зъбния камък, вследствие на което се намлява количеството на предизвикващите възпаление бактерии. В много стоматологични клиники процедурата се изпълнява с помощта на ултразвуков апарат, а оцветяването на зъбите от чай, кафе и червено вино се отстранява по друг начин. Зъбите стават по-светли, а емайлът им не се поврежда.
През втория етап се прави покритие с флуориращ лак. Това позволява чациента да се избави от повишената чувствителност на зъбите, а служи и за профилактика от появата на кариес.За да има дългосрочен ефект е желателно след приключване на лечението на зъбите, да се проведе стабилизираща процедура – дълбоко флуориране на емайла. Изследванията показват, че след прилагането му се наблюдават: подобряване структурата на емайла и повишаване на неговата издръжливост 10 пъти; намаляване на кариесите средно с 60%; повишаване надеждността и издръжливостта на поставените пломби;нормализиране на състоянието на венците и слизестата обвивка на устната кухина.

Версия 2. Дълбоки венечни джобове около зъба, коронката или импланта
Когато съществува възпаление на венеца около зъба или ортопедични конструкции, стоматолозите препоръчват периодично да се прави процедура на кюретаж на образувалия се парадонтален джоб. По този начин се отделят разпадналите се тъкани, зъбните отлагания и засегнатия цимент на зъба. След това щателно се почистват стеничките.Резултатът е цялостно , а даже и пълно почистване на получилите се патологични венечни джобове. Това почистване води до изчезване на характерната миризма и неприятния привкус в устната кухина.

Версия 3. Свиване (рецесия) на венците
Свиването на венците е явление, при което се оголва част от корена на зъба. В резултат се появява повишена чувствителност към температури и химически дразнители(студено или остър вкус на храната, които предизвикват болка).Проблемът усложнява грижата за хигиената на зъбите и не дава възможност за пълноценното им почистване от хранителни остатъци, което води до халитоза. Причините могат да бъдат много: ендокринен дисбаланс, патология на захапката и дневно или нощно стискане на зъби. До това може да доведе и липсата на някои зъби, защото по този начин „съседите” се пренатоварват. Всички проблеми са решими, но със съдействието на стоматолог и ендокринолог.

Версия 4. Кратка юздичката на горната или долната устна
Ако имате вродена аномалия на юздичката, особено ако е скъсена на горната устна, то рискът за поява на неприятен дъх с годините нараства. Всъщност юздичката се вплита в междузъбната папила и се нарушава нормалното кръвоснабдяване и постъпването на хранителни вещества към горните предни зъби, което пък води до заболяване на парадонта. В този случай лечението е хирургично.
Съвети
За да не се повторят симтомите след проведеното лечение, не забравяйте за ежедневните грижи за устната кухина. Два пъти на ден мийте зъбите си в продължение на две минути. Използвайте конци и четка за премахване на плаката от езика. Помнете, че след всяко хранене устата трябва да се изплакват.
Не пренебрегвайте професионалните средства за домашни грижи. С тях може да се сдобиете от стоматологичните клиники или да ги закупите по съвет на личния си стоматолог.
Препоръчително е използването и на иригатор за уста, което би Ви позволило да почистите трудно достъпните места, без да травмирате венците. Това би помогнало за лечение на гингивита, парадонтита или парадонтозата.
Макар че неприятният дъх не е глобален проблем, той създава значителни неудобства. Не трябва и да се забравя, че галитозата сигнализира за заболяване на устната кухина . Затова всеки трябва да се грижи са свежестта на своя дъх своевременно, а и да се полагат системни грижи за зъбите и венците.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни
eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics