събота, 20 август 2011 г.

Хората с нисък интелект по- лесно съобразяват




Въпросът за умствените способности на Джордж Буш е занимавал много хора по време на неговото осемгодишно президентство. Толкова ли е глупав господин президента, колкото изглежда, се питали представителите на двете политически партии на САЩ. Отговорът е еднозначен: не. Коефициента на интелигентност (IQ) на екс главата на Белия дом е повече от 120 точки. Съгласно изследванията, такъв коефициент са покзали само 10% от всички хора на планетата.
Тогава излиза, че знаменитият тест за IQ въобще не е показател за интелектуалното развитие на човека. А и сам Буш е признавал, че умът му „не е много аналитичен”, а противниците му не веднъж са подхвърляли по негов адрес забележки за груби грешки, свойнствени за невеж и необразован човек.
Получава се, че умният човек едновременно може да бъде и глупав. Причините за подобен парадокс вече 15 години се опитва да изясни доктор Кейт Станович, професор в катедрата по приложна психология от университета в Торонто (Канада). Той пояснява, че IQ тестовете са много полезен инструмент за оценка, но само на определена група умствени способности като логика, способност за абстрактно мислене и за обучение. Когато става дума за измерване на тези способности в реални жизнени условия, където за решаване на задачките се дава много по-малко време, отколкото в теста, различните измерители на IQ-теста търпят крах.
„В живота от Вас се изисква способност бързо да вземете важно решение, „прехвърляйки” в главата си куп варианти. И дори да сте получили на теста умопомрачително количество точки, съвсем не значи, че при сблъскване в реалността с този или онзи проблем, ще го решите така лесно, както в преминатия от Вас тест” - добавя Кейт Станович.
Евид Пъркинс, изучаващ механизма на човешкото мислене, казва: „Високият IQ е като високия ръст в баскетбола. Той е много важен параметър при равни други условия. Но не забравяйте, че не е важно просто да сте високи, за да станете добър баскетболист. Трябва да умеете още много неща...”
Постоянен адрес на статията:
http://www.utro.ru/articles/2009/11/02/849733.shtml

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни
eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics