вторник, 4 октомври 2011 г.

Лакът за нокти и неговата история




В съвременния свят е трудно да си предствим, как нежната половина на човечеството би минала без лак за нокти. Той толко стабилно е навлязал в живота ни, че е малко вероятно някога да излезе. Каквото и да се говори, лакът е най-известният препарат за маникюр, а и най-важният. И нека бъдем наясно: грижата за ръцете въобще и за ноктите в частност, са първия опит на човека да украси по някакъе начин своето тяло. Съществуват доказателства, че най-древните цивилизации, зародили се в Египет и Китай, са използвали маникюра не само за ритуални цели, но и просто като опит да се пооправи и усъвършенства даденото от природата. Тези свидетелства учените датират към първото хилядолетие пр. н. е.
Историята на модата на ноктите датира своето начало още 3000 години пр.н.е. Съществуват доказателства, че китайците са използвали емайл за своите пръсти - нанасяли са емайла за няколко часа и са се „сдобивали” с розово-червен цвят на ноктите си. В Индия оцветителите, получени от Хена, използвали за нокти, и от това оставали червеникаво-кафяви петна. В някои общества цветовете на ноктите имали социална значимост. В Египет висшите класи били обозначавани с по-дълбоки отенъци на червеното, а на низшите класи се разрешавало да носят на ноктите си само бледи тонове. Представителите на щивилизацията на инките пък носели изображение на орел върху ръцете и ноктите си.

История на лака. Факти.
Лаковете за нокти са се появили през 1932 година в САЩ и тогава били съвсем не с най-доброто качество. Често правели утайки и били много вредни за здравето на ноктите. Първият в света неотмиваем, с водонеразтворима формула лак за нокти бил създаден от Чарлз Ревсон, основател на компанията Revlon (1930). Той се смята за един от изобретателите на лака за нокти. Своята първа колекция лакове той представя на купувачите(ако трябва да сме точни - на купувачките) през 1933 година.
Лакове, разбира се, са пускани и преди него, но те били прозрачни и по-скоро представлявали всевъзможни приспособления за полировка на ноктите. Изобретението на Ревисон принципно изменило външния вид на ноктите. През 1939 година той предложил нова идея - да се използват лак и червило с един цвят. Тази мода е продължила почти 60 години, и не е загубила своята актуалност и сега, а само от време на време отстъпва пред демократичните тенденции в гримирането.


Сега в употреба са множество лакове, отговарящи на всички изисквания. Например крем-лака много добре ляга на ноктите и не изисква повторно нанасяне. Експрес-лакът изсъхва буквално за минута и е подходящ за заетите делови жени. Много екзотичен е лака-мозайка, който при изсъхване се напуква и образува различни причудливи форми. Лаковете за нокти са започнали да употребяват, за да съобщят някои тенденции и субкултури.
По такъв начин изкуството за украсяване на ноктите е станало един от важните културни символи. Черният лак за нокти , например, е станал популярен сред рок-звезди и пънкари през седемдесетте години на миналия век, и често, както и преди, се явява обща тенденция сред тези групи. Съвсем неотдавна, лаковете са придобили популярност и сред мъжете. Макар маникюрът при тях да е по-общ, понякофга може да се видят и цветни мъжки нокти.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни
eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics