петък, 16 април 2010 г.

Парите премахват всяка болка



Учените отдавна са опровергали схващането, че парите не могат да носят щастие. Носят, и още как!

Но този път Кетлин Вохс (Kathleen Vohs)и нейните колеги от университета в Минесота изяснили, че парите също могат да отслабват болката.
Бил проведен следния експеримент: предложили на студенти да преброят 80 стодоларови банкноти или 80 празни листчета, след което да потопят пръстите си в гореща вода и да анализират своите усещания за болка. След това бил измерен по подобен начин обезболяващия ефект на парите, в случай на емоционална болка.

При направените експерименти хората, които брояли повече пари, изпитвали по- малка билка от ставащото. Получавало се така, че колкото и да били неприятни усещанията, можело да бъдат намалени само с мисълта за парите или споменаване на количеството им.
Обяснението се оказало просто: парите подобряват настроението на хората, увеличават тяхната самооценка ( осъзнаване на собствената привлекателност и самоувереност . Изследователите с точност установили, че онези, които брояли намиращото се в наличност, чувствали, че им е по- лесно да се справят с всеки следващ негативен опит.
И обратно: отсъствието макар и на виртуални пари, правело хората по- уязвими и неспосбни да се борят с ударите на съдбата. Това означава, че хората от бедните страни се чувстват по- зле както физически, така и от емоционална гледна точка.
Discovery

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

Архив

eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics