неделя, 22 август 2010 г.

От китайска медитация се подобрява структурата на мозъка



Само 11 часа изучаване на китайска медитация, предизвиква забележими структурни изменения в главния мозък, заставяйки по-добре да работят тези области, които отговарят за контрола на поведението.

Іntegrative body-mind training, IBMT – интегрирана подготовка на мозъка и тялото е била разработена в Китай през 1990 година, въз основа на традиционната медицина. Тя е широко разпространена в Поднебесивто, но зад граница е малко известна.
Учени от САЩ и КНР са решили сами да се убедят в полезността на IBMT. В експеримента са взели участие 45 студенти от Орегон (САЩ) - 28 младежи и 17 девойки. 22 човека са се заели с тренировки, а останалите просто са релаксирали. С помощта на дифузно-тензорна методика за визуализация, специалистите са сканирали тъкъни, съединяващи области от мозъка на доброволците преди и след занимание.
Най-забележими изменения у медитиращите са резистрирани в онези участъци на кората, които регулират емоциите и поведението, в т.ч. да се потушават конфликти и да се настройват собствените действия за реализация на определени цели. При участниците от контролната група, не били забелязани никакви промени. Мозъкът започвал да се модифицира след 6 часа практика, а след 11 час измененията ставали отчетливи. Важността на откритието е в това, че е доказано влиянието на главния мозък върху самоконтрола .
През 2007 година изследователският екип изяснил, че IBMT в продължение на 5 дни преди контролно по математика , снижава нивото на стресовия хормон кортизол. През 2009 година пък установили, че IBMT повишава кръвотока в дясната част на предната поясна кора, ако човек се занимава само по 20 минути само 5 дни. Освен това се понижава честотата на сърдечните съкращения и електропроводимостта на кожата.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни
eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics