сряда, 13 юли 2011 г.

Когато краката се потят..





Проблемът с потенето на краката (или хиперхидроза) може да бъде не толкова безобиден, както изглежда на пръв поглед. Излишното потене освен че може да причини дискомфорт, може да предизвика появата на различни и всевъзможни гъбички.
Най-често проблемът се провокира от тясна или некачествена обувка, макар че причините може да са и доста по-сериозни - например нарушение на обмяната на веществата или работа на нервната система. При постоянни стресови ситуации обикновено потенето се увеличава.
За да се избегнат проблеми, преди всичко е желателно да си осигурите качествени обувки от материали, в които краката ще могат да „дишат”. Стъпалата си трябва да миете ежеднесно сутрин и вечер със сапун (като успоредно с това може да опитате контрастни обливания). След това трябва да ги изтривате до сухо, като всеки път сменяте чорапите, които трябва да са от естествена материя. Може да опитате всевъзможните талкове, пудри и дезодоранти.

Добри резултати дават ваните на краката. Сварете 350 гр дъбови кори в 2 литра вода и добавете още 2 литра топла вода. Дръжте краката в тази отвара около 20 минути.
Помагат и вани от отвара от хвощ: 4 супени лъжици наситнени листа залейте с литър вода и варете 5 минути. След това добавете още един литър вода. Краката киснат също 20 минути.
Такива процедури трябва да се правят на всеки 2 до 4 дни.
Ежедневно след измиване краката може да се подържат в разтвор на морска сол- 2-3 супени лъжици на 2 литра вода.
Народната медицина съветва и още нещо: 1 супена лъжица дъбови кори да се стрият на прах, да се сипят в чорапите и да се оставят за през нощта. Няма да е излишно също да се пие чай от мента и маточина . Ако нито една от посочените процедури не помогне, трябва да се потърси помощ от лекар - ендокринолог или дерматолог.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни
eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics