петък, 13 юли 2012 г.

Народите, които не се целуват



837б
Kakто твърдят учените, целувката не е рефлекс. Децата не умеят да се целуват. Затова на целувки човек може само да се научи. Или да не се научи…. В света има много страни, в които хората просто не знаят, какво е това целувка…
Както станало известно от записките на Кук, аборигените от Нова Зеландия при среща се покривали един-друг с покривала и взаимно триели носовете си, издавайки едновременно с това звуци, напомнящи грухтене, и силно и звучно си поемали въздух. Този начин на взаимодействие се наричал „хонги“.
Туземците на остров Санта Мария при среща се помирисват взаимно и също си трият носовете.
Папуасите, тасманийците и жителите на остров Фуга на Филипините се поздравяват, като винаги държат около носа си или над главата си някакъв приятно миришещ предмет.
На островите Тонга, или както още ги наричат острови на приятелството, при среща с приятел го хващат за ръката, и силно се трият с нея по ръката и носа си.
На остров Сокотра, разположен в Индийския океан , до крайбрежието на Сомалия, при приветствие се целуват един-друг по рамената.
На Кралските острови приветствието се заключава в това, че здрависващите се плътно притискат носовете си , а след това енергично ги трият един друг.
В Мианмар приветствието се нарича nomtsch, което в превод значи „вдишване миризмата »(nом - миризмата, tschi - вдишване).
При племената, живеещи по височините на Читагонг( в източната част на Бангладеш), даже не съществува израз „целунете ме“, но за сметка на това те казват: „подушете ме“….
Китайците се здрависват приятелски, докосвайки носовете си , или докосват с носове бузите на човека, с който се поздравяват - нещо подобно на онова, което правят нашите дами, давайки вид, сякаш се целуват….
В съвременна Япония се смята за неприлично хората да се целуват пред свидетели. Това е причината почти никога да не може да се види целувка в японски филм. Това, което в цял свят се нарича „японска целувка“, се прави така: двамата застават на една крачка разстояние един от друг, накланят се напред и, издавайки устни, докосват устните на партньора. През това време устата в никакъв случай не трябва да бъде отваряна!

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни
eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics