сряда, 2 юни 2010 г.

Защо ягодите са полезни



Малко са тези, които знаят за лечебни свойства на кралицата на плодовете - ягодата. Нейните профилактични качества отстъпват навярно само на черния касис по съдържание на витамин С.
В пет ягоди със средна големина витамин С е толкова, колкото в един голям портокал. А фолиевата киселина в ягодите е повече , отколкото в малините и гроздето.

Ягодите укрепват имунната система и стените на кръвоносните съдове. Освен това те притежават мощен противовъзпалителен и противомикробен ефект.Затова при болен стомах я предписват като лекарство.

Ягодова диета

Не е тайна, че много холивудски звезди периодично пазят ягодова диета. Най- простият вариант на ягодова диета- три дни в месеца те се хранят с този скусен плод. Ягоди може да се консумират непрекъснато, ако ,разбира се, нямате алергия.
Който е склонен към различни алергични обриви, трябва да помни, че ягодата е силен алерген. Затова е по-добре да намалят консумацията и до минимум нейното потребление и да я консумират с кисело-млечни продукти.
Освен това ягодите са противопоказни при повишено отделяне на стомашен сок, продължителни стомашни и жлъчни колики и апендицит. Малките деца и бременните жени трябва да консумират ягоди и напитки от листата им с особена предпазливост.

Полезните свойства на ягодите

Антимикробните и свойства се използват за лечение на възпалителни заболявания на носоглътката и отстраняват неприятната миризма от устата. Много са полезни през зимния период и при авитаминоза. Тя подтиска развитието на вируса на грипа. Най-добре е да се запасите с ягодова енергия през лятото, за да си осигурите здраве през зимния период.
- Наличието на йод в състава й компенсира недостига му в ежедневната ни храна и питейната вода.
- Ягодите притежават захаропонижаващо действие . Затова се включват в храненето на болните от захарен диабет. И вкусно, и полезно.
- Ако на гладно се приемат по 4-6 супени лъжици пресен ягодов сок, помага при жлъчнокаменна болест. При заболяванията на бъбреците и пикочните пътища се препоръчва консумиране на ягоди през целия сезон. Най-добре е, ежедневно да се изяждат по 400 грама ягоди. При всякакви проблеми с бъбреците трябва да се пие отвара от корени от ягоди.
(следва)

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

Архив

eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics