четвъртък, 10 юни 2010 г.

Пасивното пушене предизвикава депресия



Ако човек не пуши, но търпи въздействието на тютюнев дим и се явява пасивен пушач, подлага себе си на риск от психическо разстройство. До такъв извод са стигнали група специалисти от Университетския колеж в Лондон.

Изследването на 8155 мъже и жени показало, че нивото на психическите заболявания е повишено с 50% за тези, които не пушат, но имат в кръвта си високо ниво на котинин, страничен продукт на усвояването на никотина.

Предишни работи са доказали връзка между пушенето и „разваляне” на настроението. Известно е също, че въздействието на никотина ( при изследване на животни0 предизвикава симптоми на депресия и стрес, безпокойство, като и подтиска чувството за удовлетвореност.

В хода на изследването учените анализирали образци на слюнка за нивото на котинин. Това вещество, оставащо в кръвта до 2 денонощия, може да се използва като индикатор за това, дали човек е изложен на влияние от пушенето. Впрочем именно концентрацията на котинин свидетелства за риска от заболяване от рак на белите дробове.

Изследваните също попълнили анкета, оценявайки своето психическо състояние. При анализа на резултатите изследващите отчели утежняващи фактори, като например социално-икономическото състояние на участниците, свързано с пасивното пушене и повишаване на риска от възникване на депресия и безпокойство. Било установено, че с повишаване нивото на котинин, по- често се забелязват признаци на психическо разстройство. Дори и при тези, чието ниво на този продукт било най-ниско, вероятността на възникаване на симптоми на депресия и безпокойство била 25%.

И тогава възниква въпрос: дават ли си сметка майките-пушачки с какво „даряват” децата си, подържайки своя „малък” порок?...

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

Архив

eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics