четвъртък, 3 юни 2010 г.

История на тоалетната хартия



През IX век един от арабските пътешественици , посещавайки Китай, бил шокиран. „Китайците съвършено не се грижат за своята чистоплътност - писал той- те не ползват вода, а само се избързват с хартия....”

Първото упоменаване на този продукт датира от 589 година от н. е. , когато китайският учен Ян Чжитуй писал: „Аз бих предупредил да не се използва за тоалетни нужди хартия с цитати от Петокнижието , или с имена на мъдреци.”

През XIV век обемът на производство на тоалетна хартия в Китай бил вече напълно промишлен. В една записка от 1393 година например се казвало, че за нуждите на императорския двор били произведени 720000 листа тоалетна хартия( с примерен формат 50/90 см). Лично за императора Хуну и неговото семейство били приготвени 15000 листа особено мека и ароматизирана с благоухания тоалетна хартия.

По същото време в средновековна Европа все-още били на ход сено, слама, трева и стари парцали...

В книгата на Франсоа Рабле великанът Гаргантюа се бършел с млади, пухкави гъсенца.

Всеки екземпляр на американския вестник Old Farmer’s Almanac бил специално пробиван, за да може след прочитане да бъде закачен в санитарното помещение и да бъде използван по предназначение.

Промишленото производство на хартия, предназначена изключително за използване в тоалетната, било започнато в САЩ през 1857 година от Йосиф Гайети. Името на Гайети било отпечатано на всяко листче.

Швабският бизнесмен Ханс Кленк, основател на известната сега фирма Hakle, също не се притеснил да използва своето име. Неховият първи рекламен лозунг били думите: „Трябват Ви рула Hakle и няма да Ви се наложи срамежливо да произнасяте думите „тоалетна хартия”. И това е във времето, когато англичаните наричали този необходим продукт „хартиени ролки”.

В болшинството европейски страни най-добре се продава бялата тоалетна хартия, а неизвестно защо , във Франция - розовата.Една португалска фирма е пуснала в продажба тоалетна хартия с четен цвят....

Представете си, че се движите по автомагистрала с щирочина 6 метра със скорост 110 км/ч. С такава скорост се произвежда и хартия: 1800 метра в минута, 24 часа в денонощието, 365 дни в годината.

Независимо от всички достижения в дадената област(съществува ароматизирана, свръхмека и даже навлажнена с алое вера хартия), в света по- малко от 30 % се бършат с тоалетна хартия.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

Архив

eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics