петък, 14 май 2010 г.

За ползата от пищните форми – 1



С мазнините не трябва да се прекалява, а да се внимава. С килограмите - също. А и не всяка слаба жена е хубава... Същото важи и за тези, които са прекалено пищни...Но...

Опитвайки се да отслабнат, много жени се стараят напълно да изключат от своя рацион мазната храна. Само че не си струва това да става. Защо?

Законите на учените

По рано нещата с употребата на мазнини била ясна - животинските мазнини и маслото са вредни, а растителните масла са полезни. Въобще без мазнини е още по-добре - ще бъдете стройни и здрави. Само че през последните години някои непоклатими твърдения на диетолозите от миналия век са били опровергани...
Най-мащабното изследване по изучаване на зависимостта на здравето от потреблението на мазнини е било започнато в САЩ още през първата половина на ХХ век и продължава и до днес. Сега вече учените са стигнали до извода, че най-здрави и физически активни са хората, които са на смесена диета, а в порциона им има и растителни и животински мазнини.

Не трябва да се отказваме съвсем от мазнините. Когато в организма има недостиг , той започва да преработва в мазнини въглехидратите. А това не е най-добрия вариант, доколкото от тях не се получават най-полезните мазнини.

През последните 10 години масовото използване на обезмаслени продукти в САЩ, не е довело до намаляване на броя на хората с наднормено тегло, а даже броят на затлъстелите непрекъснато расте. Увеличава се броя на болните от загарен диабет, ковто в повечето случаи е свързано с наднорменото тегло.

Оказва се, че безмаслената диета не е по-малко вредна от злоупотребата с мазнини. Недостигът на мазнини води до общо нарушение на обмяната на веществата.
Съществувало е твърдение, че маргаринът е по-полезен от маслото, но и то не е издържало проверката на времето. В маргарина няма холестерол, но в него се съдържат трансмазнини - „счупени” мастни киселини, не характерни за нормалните продукти.

Неотдавна в английско медицинско списание са били публикувани учудващи резултати от многогодишни наблюдения над 80 хиляди медицински сестро. Оказало се, че при любителите на храни с трансмазнини смъртността е много по-голяма от исхимична болест на сърцето и инфаркт на миокарда.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

Архив

eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics