вторник, 4 май 2010 г.

Американските учени са назовали съвършено неочаквана причина за стареенето на организма





Газираните напитки и готовите продукти съдържат голямо количество соли на фосфорната киселина, които могат да ускорят стареенето на организма, предава "Компьюлента".
Фосфатите са поставени в напитките, за да предизвикат реакция с бикарбоната на натрия и да се получи отделяне на въглероден окис. Освен това те се използват и като консерванти, ароматизатори и подобрители на външния вид на хлебните изделия, месото и кашкавала..
Сътрудниците на Харвардското училище по стоматология (САЩ), решили да изяснят как фосфатите влияят на нашето здраве, и провели експеримент с мишки. Животните разделили на три групи: у едната бил премахнат гена klotho, отсъствието на който предизвиквало натрупване на фосфата до токсично ниво в организма на гризача; втората група лишили от 2 гена - klotho и NaPi2a, което довело до снижаване на концентрацията на фосфатите; при третата група също отстранили двата гена, но ги хранели с храни с високо съдържание на фосфати.

Представителите на първата група живели от 8 до 15 седмици; на втората - 20 седмици, а на третата -15. Това позволило на учените да направят заключение , че фосфатите са отровни за мишките: те не само усвояват процеса на стареене, но и провокират възникване на възрастови заболявания, като например хронична бъбречна недостатъчност.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

Архив

eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics