сряда, 26 май 2010 г.

Защо децата пълнеят?




В последните години проблемът за наднорменото тегло при децата става все повече повод за безпокойство на възрастните.
Доктор Елси Таветас от Медицинския факултет на Харвърдския университет, опирайки са на предшестващи изследвания на своя колега д-р Матю Гилман, с участието на над 2000 жени и деца съобщава, че процентния показател на затлъстяване на децата от 3 до 5 години, се е увеличил от 5% през 1980 година, до 12% през 2006.
Резултати от серия изследвания в САЩ показват, че за наднорменото тегло на детето трябва да се мисли още преди планиране на бременността. Учени от университета в Колорадо доказват, че деца, родени от майки, които са пушили по време на бременността, макар и да се раждат с по-ниско тегло, винаги имат повишен риск от затлъстяване в бъдеще.
В групата на рисковите попадат и деца, чиито майки са страдали от затлъстяване или боледували от захарен диабет.


Работата на група учени под ръководството на епидемиолога от Школата по обществено здравеопазване в Колорадо , Дани Дебелеа с индианци от племето пима доказва, че ако майката е имала захарен диабет при бременността, то детето ще има по-голяма индексна маса на тялото и риск да развие диабет, отколкото децата и родени преди развитие на диабет тип 2.
Това е свързано с прекомерното хранене на детето във вътреутробния период, което формира у него склонност за преяждане и в по-нататъшния му живот.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

Архив

eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics