четвъртък, 13 май 2010 г.

Бенките и продължителността на живота



Лекарите никога не са считали бенките признак за добро здраве. Напротив, тези петънца са възприемани едва ли не като предвестник на рака. Само че напоследък се е появил повод това мнение да бъде преразгледано.

Бенките са привличали и вниманието на врачки и гадателки. Съществуват куп теории за това, че по техния размер, разположение и количество може да се предскаже съдбата, да се определи характера, да се подбере идеалната двойка и т.н. А известно народно поверие говори, че много бенки говорят за щастлив човек...

Науката се отнася към тези петънца по кожата по друг начин. Лекарите са склонни да гледат на тях с опасение. От медицинска гледна точка те предвещават на своя притежател повече беди, отколкото щастие.
Под влияние на определени фактори , от обикновените бенки може да се получи ... рак на кожата. Сами по себе си те не са нормално, а аномално ртазвитие на клетките на кожата, препълват се с пигмент и се превръщат в микро-тумор.

Едно неотдавношно изследване обаче може да развее лошата слава на тези пигментни петна. Учените от Кралския колеж в Лондон твърдят, че голямото количество бенки може да говори за дълголетие на човека. Това ще рече, че колкото са повече петънцата на Вашата кожа, толкова Вашия организъм е по- млад и толкова по-дълго ще живеете.

За да стигнат до този извод, лекарите отначало изброили количеството на бенките у група доброволци. В нея влизали 900 двойки близнаци на различна възраст. Оказало се, че средното количество бенки у възрастните се колебаело между 30 и 100, но при отделни „щастливци” те може да бъдат над 400. При това по-голямо количество петна се появяват на лицето.

През втория етап от изследването учените измерили дължината на теломера на всички участници.Теломери са крайните участъци на хромозомите, крайщата на които се смята че се смаляват със стареенето на организма. Съпоставяйки количеството на бенките и дължината на теломерите на участниците в изследванието, учените стигнали до извода, че по-голямото количество на петънцата, съответства на по-голяма дължина на теломерите и следователно - на по- голяма продължителност на живота.

При тези участници, при които бенките са по-малко от 25, теломерите били много по-къси отколкото при тези, които имали стотици петънца. Хората с голямо количество бенки преживяват 6-7 години повече, отколкото тези, които нямат. Това означава, ще са по-малко склонни към многобройни възрястови заболявяния и по-дълго ще съхранят физическото и умственото си здраве. Водещата изследването Вероника Батай смята, че това с лиск компенсира неголемия риск от развитие на злокачествени тумори.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

Архив

eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics