събота, 15 май 2010 г.

За ползата от пищните форми - 2



Енергията на мазнините

Продуктите, съдържащи много мазнини са източник на енергия и участват в сгряването на тялото. В екстрени ситуации запасите на мазнини позволяват доста дълго време да се мине без храна. Особено са необходими мазнините на жителите на северните ширини.
При ниска околна температура трябва ежедневно сутрин да се изяжда неголямо парче масло или някаква друга питателна храна.
Натрупвайки се като подкожна мазнина и в тъканите, обкръжаващи вътрешните органи, мазнините осигуряват топлоизолацията на организма. По такъв начин се предотвратява опасността от преохлаждане.

Не напразно основа на дневния порцион на много северни народи представлява мазната риба. Народите от Крайния Север по-рядко страдат от атеросклероза и хипертония, макар че употребяват по-мазна храна през целия си живот. Учените свързват този факт с ползата от рибната мазнина.

За ума и красотата

Мазнините влизат в състава на клетките и са необходими за тяхното обновление. Особено се нуждаят от тях нервната тъкан и главния мозък. Затова оскъдното хранене през младостта нанася огромни щети на интелекта. При недостатъчна консумация на мазнини в училищна възраст, е възможно нарушение на концентрация на вниманието и понижаване на успеваемостта.

От своя страна холестеролът е необходим за изработка на биологично активни вещества : жлъчна киселина, полови и някои други хормони. Ако в органима на жената има недостиг на мазнини, изчезва цикъла и и забременяването и става невъзможно.
Само с помощта на мазна храна се усвояват необходимите на организма витамини А, Е, D, К.. Витамините и мазнините са необходими , за да расте косата хубава, а кожата да бъде здрава, красива и гладка.

Незаменимите киселини

Някои мастни киселини са незаменими. Обезателно трябва да ги получаваме с храната, защото човешкият организъм не умее самостоятелно да ги изработва. Такива незаменими мазнини се съдържат в рибата и рибните мазнини, в лененото масло и в някои други растителни продукти.
Много полезно е маслиненото олио и морските дарове. Съдържащите се в тях мастни киселини регулират обмяната на холестерола и са необходими за нашите съдове.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

Архив

eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics