вторник, 25 май 2010 г.

Удивителни факти за съновиденията - ІІ



.... Сънуваме само онова, което сме видели
В сънищата си често виждаме непознати хора, но нямаме понятие , че нашето подсъзнание не измисля техните лица. Това са реални хора - тези, които сме виждали през живота си, но не сме запомнили.

.... Сънищата предотвратяват психози
Неотдавна учените са провели експеримент: на участващите в експеримента позволявали да спят полагащите им се осем час. , но ги будели в началната фаза на всеки сън. След 3 дни у всички участници в експеримента се наблюдавали трудности с концентрацията на вниманието, халюцинации, необяснима раздразнителност и първи признаци на психоза. Когато най-на края им дали възможност да сънуват, учените обърнали внимание на това, че мозъкът компенсира отсъствието на сън през предходните дни, за сметка на по-дълго пребиваване на организма в състояние на бърз сън.

.... Всички, без изключение, сънуват
Всички хора, с изключение на болните със силно разстройство на психиката, сънуват. Само че мъжете и жените сънуват различни сънища.На мъжете обикновено се присънват представители на своя пол, докато бените в сънишата си „виждат” представители на двата пола, горе-долу в еднакви пропорции.

.... Ние забравяме 90% от своите сънища

Пет минути след събуждане вече не помним и половината от своите съниша, а след 10 минути едва ли можем да си спомним и 10% от тях. Известни са случаи, когато поети, писатели и учени са имали сънища, в които са съчинявалистихове, проза, или са измисляли нова научна теория. Провървявало на тези, коиуто се сещали да оставят до възглавницата си лист и нещо за писане. Именно на съновидение се дължи появата на Франкенщайн на Мери Шели, а също и знаменитата таблица на Менделеев. И не само те...

.... Слепите също сънуват

Хората, ослепели след раждане могат да виждат на сън картинки; тези, които са се родили слепи също сънуват, но техните сънища напомнят звуци , ухания и тактилни усещания.

И още малко факти:
1. Когато човек хърка, не сънува.
2. Малките деща не виждат себе си в своите сънища, докато не навършат 3 години. От 3 до 8 години децата сънуват повече кошмари, отколкото възрастните за целия свой живот.
3. Ако Ви събудят във време на бърз сън, запомняте съня си до най-малки подробности.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

Архив

eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics