събота, 27 март 2010 г.

Съвети за спокоен сън




За профилактика на разстройствата на съня, 30 минути преди лягане, е полезно да се изпие чаша успокоителен билков чай. Рецептата е следната: смесват се по равно цвят от лайка, семена от копър, листа от мента и корени валериана. 1 супена лъжица се залива с кипяща вода и половин час се държи на водна баня. След това се оставя да се охлади , прецежда се през няколко слоя марля и се изпива.
Невролозите препоръчват при нарушение на съня да се направи лечебна възглавничка – в торбичка от плат се насипва цвят от хмел и да се зашие към другата възглавница за няколко месеца. Летливите вещества на хмела действат успокоително на нервната система. В платнената торбичка може да сложите и друга билка: мента, лайка,детелина. Така се спи значително по-добре.
Може да се използват лечебни аромати - възможно и с аромалампа. Миризмата на рози и лавандула ще успокоят нервната система; хвойната премахва умората ; лавровата миризма предотвратява спазмите; розмаринът облекчава състоянието при хронични заболявания на горните дихателни пътища.
Добър лечебен ефект имат и обикновените стайни растения. Здравецът не само успокоява нервите и подобрява съня, а освен това понижава кръвното налягане у хипертониците. Затова да се отглеждат такива цветя съвсем не е приумица.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

Архив

eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics