четвъртък, 18 март 2010 г.

А прясното мляко...



Преди десетина години сред диетолозите беше застъпено мнението, че прясното мляко е полезно само за децата, тъй като в организма на възрастните няма достатъчно количество ферменти, необходими за неговото усвояване. Мнението изглеждаше съвсем логично и специалистите по популятна диетология се надпреварваха да препоръчват на възрастните хора млечно -кисели продукти и да ги предпазват от употреба на прясно мляко.

По този повод днес има три позиции. Според първата прясното мляко е не само безполезно, но и в някаква степен е опасно за възрастния човек, тъй като може да предизвика застойни явления в червата, образуване на слуз и алергични реакции. Проблем за храносмилането, е и млечния белтък казеин, тъй като е трудно смилаем. Не се препоръчва повече от 100 грама мляко на ден.

Представителите на втората гледна точка застъпва мнението за изключителната полза от прясното мляко и неговата уникалност: богатство на ценни , лесноусвоими белтъчини, минерални вещества и витамини. Те твърдят, че казеинът си остава необходим елемент на храненето. Макар че се усвоява само 30 %,но е необходим за организма и препоръчват употребата на половин литър дневно.

И както най- често става, третото мнение примирява предишните две. Според него забележителния продукт е млякото, но то е добро не за всички, не в неопределено количество и не в безразборно съчетаване с каквито се случи храни. Хората, които имат проблеми с метаболизма, обезателно трябва да „превключат” на млечно-кисели продукти, като постепенно увеличават дозата.

Съществува едно интересно мнение, че усвояемостта на млякото зависи от кръвната група. Само че не трябва да се отнасяме към това мнение прекалено сериозно, а да го приемем само като информация , тъй като до сега не са правени сериозни изследвания до момента. И нещо, което се зане точно: азиатците по- добре усвояват млякото, отколкото европейците, което се обяснява с факта, че в Европа млекодайните животни са били отглеждани много преди това да стане в Азия. Ако имате проблеми с млякото, може би имате някакви източни гени.

По един въпрос диетолозите са единодушни: натуралното прясно мляко зле се съчетава с други продукти. На практика то е сложна природна емулсия, в която балансирано се съчетават много компоненти, които не се усвояват еднакво. Най- добре е млякото да се приема на празен стомах и по възможност топло. От където и да се погледне, да се похапва мляко със сандвич съвсем не е добра идея.

Аюрведа препоръчва, да се пие притоплено прясно мляко преди сън, като в него се поставят подправки: канела, кардамон или копър. Това действа успокоително на нервната система , привежда в ред храносмилането , а и премахва усещането за глад през нощтта.

Дали да пиете или да не пиете пълномаслено мляко , си е Ваш избор. Но ако се откажете от него, на Ваше разположение остават млечно- киселите продукти, които никога не са били предмет на ососбена критика.


Обезмаслените млечни продукти

В последно време , във връзка с „холестеролната паника”, са станали много актуални обезмаслените млечни продукти. До колко те са полезни, е доста сложен въпрос. От една страна Калцият се усвоява по- добре , отколкото от традиционния продукт, а злочестият холестерол отсъства. От друга - млечните мазнини не са така ужасни. Те се намират в течността под формата на много мънички капчици, и затова многолесно се усвояват. Съставът на млечните мазнини е много по- благоприятен от говеждите и свинските. В него, макар и в малко количество , се намират „добрите” полиненаситени мастни киселини. Освен това в него се съдържат и витимаините А и Е, които са мастноразтворими. На практика се оказва, че за да се избавим от холестерола, ние се отказваме от витамините. А той , в неголеми количества, не е отрова, а нормална съставка на нашите клетъчни мембрани. И нека никой не се заблуждава, че порция вкусна извара няма да е причина за атеросклероза, ако не се злоупотребява с тлъстото месо и сладкишите с маслени кремове.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

Архив

eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics