четвъртък, 25 март 2010 г.

Малко информация за нощния сън




Една трета от живота на човек трябва да преминава в сън. Тези, които не се съобразяват с това изискване и не го спазват, в крайна сметка биват наказани с цял букет от болести: ендокринни, сърдечно-съдови, стомашно-чревни, та чак психически и онкологични. Защо? Отговорът е нбого лесен: организмът периодически се нуждае от почивка: всекидневен отдих и „ремонтно- профилактична работа”. Те са запланувани от природата и голяма част от тях се провеждат в нашето тяло именно нощем. Затова дневния отдих никога не би могъл да замени пълноценно нощния сън.
Да видим какво става в нашето тяло през нощните часове:
22 часа: два пъти се увеличава количеството на левкоцитите в кръвта. Това е начинът на проверка за имунната система на поверената и територия. Температурата на тялото пада. Биологичният часовник сигнализира: „Време е за сън!”
23 часа: Тялото все повече се отпуска, но във всяка клетка на пълен ход вървят възстановителните процеси.
24 часа: Съновиденията все повече овладяват съзнанието, но мозъкът продължава да се труди, разпределяйки по предназначение получената за деня информация.
1 часа: Сънят е много чувствителен . Нелекуван зъб или ставна болка може да Ви събудят и да не може да мигнете до сутринта.
2 часа: Всички органи почиват, само жлъчката се труди на пълни обороти, изчиствайки спящия организъм от натрупаната шлака.
3 часа: Пълен физиологичен спад. Артериалното налягане е на долна граница; пулсът и дишането са забавени.
4 часа: Мозъкът се снабдява с минимално количество кръв и не е готов за пробуждане, но за сметка на това слухът е обострен до краен предел и човек може да се пробуди и от най-лекия шум.
5 часа: Бъбреците почиват, мускулите дремят, обмяната на веществата е забавена, но по принцип организма вече е готов да се пробуди.
6 часа: Надбъбречните жлези започват да изхвърлят в кръвта хормоните адреналин и норадреналин, които повишават артериалното налягане и карат сърцето да бие по-често. Организмът вече се подготвя за събуждане, макар и съзнанието още да дреме.
7 часа: Това е звездния час на имунната система! Най- подходящото време да се размърдате и да отидете под контрастния душ. Всъщност, и лекарствата тогава се усвояват много по-добре , отколкото в друго време.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

Архив

eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics