вторник, 23 март 2010 г.

КРАСОТАТА ИДВА ПРЕЗ НОЩТА



След тежка нощ, прекарана неспокойно или в безсъние, се оглеждаме с тревога в огледалото. Сива, измъчена кожа, очи без блясък, обкръжени от тъмни кръгове. Минали са само няколко часа, а като че ли сме остарели с няколко години. Затова твърдението, че красотата идва през нощта, не е красива фраза, а истина, в която сме се убедили сами. Впрочем здравият осемчасов сън има незаменим козметичен ефект. Но само той не може да се справи с отговорната задача да получим желания отговор от огледалото.

Случва се да играем до късно карти или да работим до зори. Посегателствата към съня, независимо по каква причина, са сериозно натоварване за организма. Защото се нарушава не без последствия биологичният ритъм. Клетките не могат да се освободят от натрупаните отрови. И освен че нямаме работоспособност и настроение, изглеждаме зле, лицето пи е посърнало. И този резултат не зависи от състоянието и вида на кожата, а от мускулите й, които са нейна основа. Те са деликатни и когато не сме си отспали, се отпускат, намалява се водното съдържание в междуклетъчното пространство. Влошава се еластичността на тъканта, чертите се отпускат и това придава на лицето (според сполучливото популярно определение) спаружен вид.

Естествено не може да се приеме безусловно елементарният съвет — който иска да изглежда млад, трябва да спи колкото може повече. Всяка възраст си има норма, която възстановява организма и осигурява регенериране на тъканите.
Всяко правило си има изключение, което понякога ни кара да се съмняваме в правилата. Били сме например на гости у приятели, прекрасно сме се забавлявали, танцували сме през цялото време. И така до 5 сутринта. Поглеждаме се в огледалото на пудриерата — лицето ни е свежо, поруменяло, очите светят. Чувствуваме се приятно възбудени, изглеждаме чудесно. Как да си обясним това противоречие?

Преди да се предадем на умората, настроението и физическата ни форма се поддържат от един от съществените хормони - адреналина. При характерна възбуденост на организма нивото му в кръвта се повишава и поддържа определени жизнени системи и функции. Кръвоносните съдове се разширяват, оросяването на клетките е добро, сърцето учестява ритъма си. Но внимавайте! Това чудо не продължава безконечно. Който се е чувствувал през цялата нощ в чудесна форма благодарение на адреналина, през следващите часове ще бъде сънен, унил, отнесен. Защото неотменната за организма фаза за възстановяване е само отложена, тя никога не може да се прескочи.

Другата крайност, която ни кара да се съмняваме в благотворното въздействие на съня върху красотата, е дългият сън. Макар че се събуждаме отпочинали, огледалото ни среща с едно подпухнало тежко лице. Откъде накъде, питахме се разочаровани. По време на дългия и дълбок сън в тъканите се задържа вода, което е видимо около очите, там липсват мастни „подложки", поради което в това пространство се събира повече течност.
СЪВЕТ: неколкократни наклони на тялото встрани (вляво и дясно), бавни прикляквания, както и дълбоки вдишвания и издишвания пред отворен прозорец ще нормализират бързо вътрешната обмяна и подпухването ще изчезне.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

Архив

eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics