понеделник, 26 април 2010 г.

Топ 10 на сватбените обичаи по света




10 място: В Япония булката и младоженеца изпиват девет глътки саке. Счита се , че след първата глътка те официално стават мъж и жена.


9 място: В Шотландия традиционно женихът, за да приеме булката в своето семейство, намята на раменете и кърпа от карирана материя, с цветовете на неговия клан , която закачва със сребърни безопасни игли.

8 място: на гръцките сватби изключително много се танцува. Съществува и специален танц, „танцът на парите” , по времето на който гостите, танцувайки с булката или младоженеца, прикрепят банкноти върху дрехите им . В някои селски области на Гърция сватбеното легло се приготвя по особен начин: по традиция през постелята трябва отначало да претичат малки деца, за да донесат изобилие на новото семейство.

7 място: Африканците, докарани в робство в Новия свят, се опитали да запазят своите сватбени традиции. Негрите в САЩ донесли традиция, според която по време на церемонията трябвало да прескачат през метла. Метлата при много народи от Африка символизира създаване на домашно огнище от младоженците. У племето Кгатла в Южна Африка съществувал обичай, съгласно който булката на следващия ден след сватбата трябва да помогне на другите жени от семейството да изметат до чисто вътрешния двор. Така тя потвърждава своята готовност да се включва в домашната работа на своя нов дом , докато не си устрои собствен. Този ритуал все още се спазва.

6 място: В племето навахо традиционната рокля на булката е от 4 цвята, всеки от които представя посока от света: черения цвят - север; синият – юг; оранжевия – запад, а белия - изток. По време на церемонията двойката стои с лице на изток- от където изграява Слънцето, което е символ на началото на нов живот.

5 място: Английската младоженка трябва да повдигне с една ръка тежкия капак на старинен църковен сандък. Това е проверка за издръжливост.

4 място: В немския град Бремен претендентът за ръката и сърцето трябва внимателно да подмете стъпалата на Кметството. Булката придирчиво проверява качеството на почистването и оценява до колко е акуратен мъжа.

3 място: В Нигерия младоженецът, по пътя към своята избраница, трябва да премине през шпалир от роднините на булката, които са въоръжени с палки и всеки се опитва по- болезнено да удари бъдещия зет, за да провери готовността му за трудностите на новия пост.

2 място: В Русия младоженецът, заедно със своите приятели, купуват булката. Приятелките и роднините и „държат отбраната” , като се опитват да измъкнат от джобовете на „купувачите” колкото се може повече пари.Те слагат парите на четирите края на стола и по средата. Щом женихът или неговите приятели успеят да се докоснат до булката, покупката се е състояла.


1 място: В Чечня свадбените маси се нареждат отделно за мъже и жени. Булката покрива лицето си с воал и цял ден стои в ъгъла. „Донеси вода!” - провикват се онези, които искат да я поздравят. Тя донася чаша, този, който е искал да я поздрави отпива от водата и после пуска в чашата пари.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

Архив

eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics