събота, 17 април 2010 г.

От стареене спасява слънцето...



Слънчевите бани са способни да забравят процеса на стареене до 5 години.
Учените са открили, че хората, които избягват слънцето или не получават достатъчно витамин D благодарение на храната, нанасят вреда на своите гени, които е прието да се свързват със стареенето и болестите на възрастта.
Ефектът от тази вреда е толкова голям, че хората с недостиг на витамин D ( него често го наричат „слънчев витамин”, тъй като 90% от него се получава под действие на слънцето) биологично са с пет години по-стари, отколкото тези, в организма на които има повече от споменатия витамин.
Доктор Брент Ричардс от Кралския колеж в Лондон, оглавяващ изследването казва: „Тези резултати са поразителни, тъй като за пръв път демонстрират, че хората с високо ниво на витамин D в организма, могат да стареят по-бавно от тези, у които нивото е по-ниско. Това показва, как витаминът предпазва остаряващия организъм от сърдечно-съдови заболявания, например”.
Изследователския екип смята, че тяхната работа демонстрира на хората че трябва повече време да прекарват на слънце и да си подбират храна, богата на този витамин: риба, яйца, витаминизирани млека и трици от житни зърна, или да приемат добавки.
Както предполагали експериментаторите, дефицитът на витамин D се наблюдава у всеки трети човек, а това води до появата на смъртоносни болести у много хора.
Само че и прекаленото стоене на слънце също не е полезно, защото създава опасност от ракови заболявания. По тази причина във Великобритания ежегодно умират 1,8 хиляди човека.
Изводът е, че нити много, нито малко трябва да е престоят на открито. Просто не трябва да се крием от слънцето. В подкрепа на това можем да приложим и изказването на Хенри Скоукрофт, представител на Британския център за ракови изследвания: „За да получите необходимата порция витамин D, не трябва много време да прекарвате на слънце – то е винаги по- малко от времето, необходимо да загорите или да получите слънчево изгаряне...”

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

Архив

eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics