сряда, 28 април 2010 г.

Как се получават различните видове кафе?



На познавачите е известно, че кафето, сварено от Робуста е по-силно и има по-груб мирис, а кафето, сварено от Арабика, има доста по-сложен аромат. Той напомня мед и шоколад, цветя и плодове, като това е комбинирано в някакъв сложен букет...

Удивително е, как може да съществуват толкова видове кафе, като промишлените кафейни дървета са само два вида Арабика и Робуста! Когато си купуваме кафе, , то не е нито Арабика в чист вид, нито Робуста, а се явява смес от няколко техни сортове. Начинът на смесване е изключително важен, защото по този начин се постигат различните вкусови качества на кафето. От това също зависи и интензивността на аромата.
Специалистите са на мнение, че най- важния момент при процедурата на смесване , е така наречената „сватба” на Робуста и Арабика!
Арабиката – това е забележителен вкус и разкошен аромат, но почти два пъти по- малко мазнини и кофеин, отколкото Робуста.
От своя страна кафето Робуста не е така ароматно, но екстракта от него е доста силен.

И какъв е извода? Видовете кафе са смес от Робуста и Арабика, но в различно съотношение. Но нека не забравяме, че вкуса зависи не само от кафейната смес, а и от изпичането, и даже от смилането!

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

Архив

eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics