четвъртък, 29 април 2010 г.

Известните мъже за любовта



Хайде да се опитаме хипотетично да си представим, че са се събрали заедно знаменитите мъже от различни времена и народи, за да си поговорят за любовта - онова всеобхватно чувство, което като вихър се втурва в живота на всеки и минава като огнен смерч през него...
И понеже има вероятност да се объркаме в многобройните съждения,нека ги попитаме

Какво е любовта?

Е, май някой е настроен на хумористичен лад? И кой дава тон? Разбира се, Мигел де Унамуно, испански писател, философ, поет, учен, родил се преди почти 150 години . „Любовта -би казал той – е дете на илюзиите и едновременно с това - майка на разочарованията”

Според иронично- сантименталния Жан Пол, който всъщност е немският писател Йохан Паул Фридрих Рихтер : „Любовта е история в живота на жената и епизод в живота на мъжа...”

Блестящият драматург и писател Уилям Съмърсет Моъм прави опити да добави малко сърказъм: „Любовта е само лоша шега, когато природата се шегува с хората,за да постигне продължение на рода”
Ако трябва да се внесе малко романтизъм, разбира се, че най-добре ще го направят французите..
Ернест Ренан, историк и философ, вдъхновена обявява, че "Любовта e истинския Орфей, който извадил човека от животинско състояние.." Страната на Стендал пък намира друго сравнение: „Любовта е възхитително цветенце, но се изисква самоотверженост, за да отидете до края на скалата и да го откъснете...
Според екзистенциалиста Алберт Камю, трябва да се добави и нещо отрезвяващо: „Любовта е готовност, да старееш заедно с друг човек.” Съжението му е късичко, но точно. Само че философите разсъждават доста по- пространно.

Платон, от отдалечеността на вековете твърди: „Всеки от нас е половинката от едно цяло и9 зтова винаги търси съответстващата му половинка. По такъв начин любовта се нарича жаждата за цялост и стремежа към нея.”

Франсоа де Ларошфуко, за когото афоризмите са начин на изказва така: „Трудно е да се даде определение на любовта; за нея може да се каже, че за душата - това е жажда да властва; за ума – вътрешен афинитет, а за тялото – скрито и изтънчено желание да обладаеш това, което обичаш...”
А какво казва за любовта философът и психологът Ерих Фром?
„Любовта, това е единствения разумен и удовлетворителен отговор на въпроса за смисъла на човешкото съществуване...”

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

Архив

eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics