петък, 2 април 2010 г.

Кавгите са необходими за подържане на нормалните отношения



Спорове (и кавги) има във всяко семейство, тъй като гледните точки не винаги съвпадат. Има мнение, че ако хората никога не се карат, техните отношения, в това число и интимните, се намират в стадий на замиране.
Оказва се, че изясняването на отношенията е важно за нормалното съществуване и развитие на семейството.
Обменът на враждебност, „изхвърлянето” на негативни емоции са необходими за това, за да действа правилно обмена на любовта. Всъщност, у всеки човек се борят една с друга две противоположни потребности: от една страна да се слеят с любимия човек, да се разтворят в него, а от друга – да утвърдят своята индивидуалност, проявявайки силата на своето „аз”.
Когато хората живеят заедно, тези крайности непрестанно се сблъскват. Малките домашни войни позволяват, да не се загуби това „аз”. Затова неголямата кавга понякога е подходящ инструмент за запазването на нормални отношения между партньорите. Ако съпрузите подтискат у себе си желанието да изкажат онова, което им се е натрупало, разреждането не настъпва и натрупалото се напрежение намира други канали, за да излезе – депресия, затваряне в себе си, стремеж да прави всичко наопаки...
Мъжете в такива случаи често започват да викат. Отговорността за тези войнствени крясъци носи мъжкия сексуален хормон - тестостерон. Специалист от медицински център „Алберт Айнщайн” във Филаделфия е доказал, че степента на агресивност , а това значи – и потребността от кавги, зависи от концентрацията на този хормон. При жените се образува само 10% от мъжкото ниво на този хормон. Може би затова те доста по-рядко крещят.
Затова пък за жените е свойствено доста по-често да правят „разбор на полета”. Това се случва , защото жените мислят на основата на чувствата на мъжете – за фактите. Направено е изследване, при което са били анкетирани 600 жени на възраст от 25 до 66 години.
В резултат се е установило, че по-емоционални и раздразнителни са младите жени. След петдесетте жените по- рядко плачат, вдигат скандали и се нуждаят от освобождаване от негативната енергия. Пикът на „скандализма” е около 40-годишна възраст.

В същото време медиците твърдят, че най- доброто лекарство се оказват щастливите преживявания, които съпътстват любовта – оказва се благотворно влияние на имунната система, увеличава количеството на защитните клетки, а като следствие влюбените хора по- рядко боледуват.
Ако атмосферата в семейството е винаги нажежена, отношенията трябва да се изяснят разумно, за да може ртазногласията да доведат до верни решения. За тази цел е достатъчно да се следват следните несложни правила:
1. Най-главното е, да не оскърбявате своя опонент. Раняващите самолюбието думи задълго се впиват в паметта, и да се „заглади” тази болка, е много сложно.
2. Завинаги да се избягват доводите: „Ето, както винаги!” или „И ти си като своята майка”, и подобни в този дух. И не привличайте към вашите скандалчета и другите поколения....
3. Ако все-пак много Ви се иска да „поскандалничите”, постарайте се да направите това в отсъствие на децата, за да не пострада нито един от родителските авторитети...

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

Архив

eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics