• 500 гр пшеничено брашно
• 2 ч. лъжички смес от ароматизатор за сладкиши(канела, ванилия, кимион и др. по вкус)
• 50 гр краве масло
• 50 гр пудра захар
• 50 гр портокалова кора
• 85 гр стафиди
• 100 мл мляко
• 1 голямо яйце
Как да приготвим великденските кифлички?
Загрейте фурнаата до 220 градуса. В дълбока и широка купа сложете брашното, ароматизаторите и пудрата захар и ги размесете добре. Добавете маслото и го размачкайте с ръце в брашното. След това сложете в тестото стафидите и настърганата портокалова кора. Не е зле да се сложи и лъжичка сода бикарбонат.
1. Добавете в млякото 100 милилитра вода, разбийте тази емулсия с яйцето и я добавете в маслено-брашнената основа.Тестото трябва да се получи много влажно. Оставете го 5 минути да почива, след това го разрежете на 10 еднакви части и с ръце, намазани с мазнина или краве насло, оформяте кифличките.
2. Подредете ги в намазана с масло тава за печене, покрийте с пергамент или чиста кърпа и го оставете за 1 час на топло, докато кифличките се надигнат
3. Направете им „кръстчета” ( смесете 3 супени лъжици брашно с две и половина лъжици вода и направете еднородна смес, която поставете тесен плик, отрежете ъгълчето и рисувайте .
4. Намажете кифличките със сладък сироп и печете в силно загрятата фурна., докато не се надигнат и зачервят.
Добър апетит!
Рецептата за тези кифлички е съставена по материали на Bbcgoodfood.com.
0 коментара:
Публикуване на коментар