Учените в Австралия са установили, че колкото повече зехтин се употребява, толкова по- малко бръчки има човек. Олеиновата киселина, която се отделя в него при първото студено изцеждане на маслините , прониква през клетъчните мембрани на клетките на кожата, а това прави тънките бръчищи по- малко забележими.
Освен че имат козметичен ефект, учените също са установили, че опасността от възникване на инфаркт намалява, ако по- голяма част от употребяваните от пациента калории идват от маслиненото масло, а не от други продукти. Изследвани са 342 човека , от които 171 вече са преживели по един инфаркт на миокарда.
Така също са изяснили, защо жителките на Средиземноморието по- рядко боледуват от рак на гърдата. Причина за това е олеиновата киселина, която е главен компонент на много блюда в този регион. Изследванията, направени в Северозападния университет в Чикаго показват, че това вещество не само снижава риска от образуване на злокачествени образувания, но и повишават ефективността на лечението им, ако те вече са се появили.
Съгласно данните на още едно изследване, зехтинът може да помогне на главоболието Ви не по-зле от аналгина, тъй като веществата, открити в него, съответстват по сействие на ибупрофена, съдържащ се в обезболяващите препарати.
0 коментара:
Публикуване на коментар