четвъртък, 15 април 2010 г.

Маслините и ползата от тях



Хората винаги са свързвали маслиненото дърво с нещо божествено.
Древните гърци смятали, че за създаването му са задължени на богиня Афина и затова маслинените клонки за тях са олицетворение на мъдрост и плодородие.
Египтяните я приписвали на богиня Изида и били уверени, че тя е символ на мъдростта.
Според християните, гълъбът с маслинено клонче в клюна е донесал вестта за помирение на хората с Бога след Всемирния потоп.

Може би почитателното отношение към маслините да се дължи на тяхната възраст. Тези дървета растат много бавно и възрастта на някои от тях е възможно да е повече от 1000 години. Вероятно по тази причина у много народи съществува поверие, че маслината не умира никога и може да живее вечно...
Плодовете на „вечното” дърво съвсем не си приличат – в зависимост от сорта, големината им достига от размер на вишна, до този на слива. Това, което ги обединява е, че маслините от който и да било сорт не може да се консумират в прясно състояние. Току-що откъснатите плодове са много твърди и дори човек да успее да си отхапе от тях, го очаква неописуема горчилка...
За да станат годни за консумация, дълго ги изкисват, а след това ги солят или мариноват.
Легендарният Авицена е смятал, че маслините са лекарство срещу почти всички болести. В това има известна доза истина, зашото съдържат много витамини от групата Б ( главен помощник на нашия мозък и нервната ни система), витамин А (нужен за поддържане на зренето), витамин Д (за здрави кости и зъби), витамин Е (защита от вредното въздействие на околната среда и предотвратява сърдечно-съдовите заболявания, преждевременното стареене и злокачествени тумори). Но все-пак най-важно в маслините е маслиненото масло, като съдържанието в плодовете се колебае от 50 до 80%. То е уникален продукт, много богат на ненаситени мастни киселини, които са необходими за снижаването на нивото на лошия холестерол. Съставките на това масло защитават сърдечно-съдовата система и се прилагат за профилактика на атеросклерозата. Тъй като подобрява храносмилането и стимулира апетита, маслините често се поднасят като предястие. Добре е да се знае, че ако човек изяжда по 10 маслини дневно, ще се предпазо от развиване на гастрит и язва на стомаха. Доказано е, че маслините неутрализират всички попаднали в организма токсични отпадъци и затова се считат идеално допълнение към всички видове алкохол.
От много отдавна хората са повярвали, че маслините зашитават мъжката сила. Не е доказано, дали това твърдение е вярно, но жителите на онези страни, където маслиненото масло влиза в ежедневния порцион, действително се славят с горещия си темперамент.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

Архив

eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics