четвъртък, 8 април 2010 г.

Мъжете и жените трябва да отслабват различно



Отслабването е физиологичен процес и тъй като физиологията на мъжете и на жените е различна, би трябвало представителите на различните полове да отслабват различно...
Нека да изясним по какво силния пол се отличава от слабия (в това отношение)?

Разлика 1. При мъжете тлъстините се отлагат в горната част на стомаха.
При жените това става на хълбоците, бедрата и долната част на стомаха.Това е вследстие на различния хормонален фон на половете. При това мазнините на горната част на стомаха ( така нареченото „бирено коремче” ), някак по- лесно се изразходват при физически упражнения и диета.Но не трябва да се завижда на мъжкото племе. Природата не просто така е облекчила изгарянето на тези мазнини, а защото те са изключително опасни за живота. Проблемът е в това, че те се намират не само под кожата, но и между вътрешните органи. Това е така наречената висцерална мастна тъкан. Доказано е, че тя повишава риска от инфаркт, коронарна атеросклероза, чернодробна стеатоза и много други заболявания.

При жените всичко е обратно – При тях мазнините в долната част на стомаха, по бедрата е хълбоците, са замислени от природата като запас на хранителни вещества по време на бременност и кърмене, а и като обезопасителна възглавничка за бъдещото дете. Това е защитата в случай на случайно падане или преохлаждане. Бедата ни е в това, че ставайки баби, си позволяваме да ядем колкото бъдещите майки. Природата, в която на животните често се налага да гладуват, го е предвидила . Затова, да се разделим с тези запаси е доста трудно. В мастните клетки в тази област на 6 рецептора на натрупване, има само един рецептор на изразходване. Това показва, че у организма трябва да има наистина важна причина за изразходване на женския запас. Фигурите на жените много повече зависят от правилното хранене и регулярните физически упражнения, отколкото торсът на мъжете.

Разлика 2. На мъжете се полагат повече калории.
И това е лесно обяснимо. Те са по- едри и когато са отслабнали, масата на тялото им е по- голяма. Имат повече мускули и по-бърза обмяна на веществата. Обикновено изпълняват повече физическа работа, дори и тя да е елементарна- да преместят креслото, да изнесат велосипеда на детето. Всичко това позволява на мъжа да претендира за 250-300 допълнителни калории на ден. Затова долната граница на средния рацион за деня за жените е 1200, а за мъжете -1500 калории. Когато се хранят по- малко, и при едните и при другите процесът на обмяна започва да се забавя. Вътрешните органи ще гладуват, а мазнините, въпреки всичко, ще се отлагат. Препоръчителната норма на потребление при жените, които тренират, е 1700-2000 ккалории, а за мъжете - от 2000-2300 ккал. Увеличаването на количеството калории трябва да става постепенно, за сметка на учеличение на количеството и на белтъчини, и на мазнини и въглехидратите .

Пълното изключване на мазнините от мъжкия рацион може да доведе до импотентност!

Разлика 3. Мъжете по друг начин се отнасят към храната.
От една страна мъжете трудно се придържат към диети за отслабване, а от друга – когато са в стрес , те няма да хапнат сладко, както правим ние, жените, а по- скоро ще си пийнат нещо „твърдо”. Интересно изследване в тази област неотдавна е проведено от психолози от университета в Макмастер (Канада). Оказало се, че за да отслабне, жената трябва да обядва и вечеря заедно с мъж. При това не е задължително да е със своя мъж или приятел – може и с началника. Изследователите наблюдавали 198 малки групи хора, които се хранели в 3 университетски кафенета, всичко 469 човека. Оказало се, че обядващата или вечеряща с мъж жена, винаги избира по-малко калорийна храна, отколкото в присъствието на приятелки или в женска компания. Дори в смесена компания изборът на жените бил близък до диетичния идеал, колкото повече мъже имало в компанията.
А на апетите на силния пол наличието и количеството на представителни на прекрасната половина от човечеството, не влияели по никакъв начин...
(следва)

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

Архив

eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics