събота, 17 април 2010 г.

Още един почивен ден за жените в Коста Рика



В Коста-Рика искат да въведат трети почивен ден в седмицата – само за жени. С такава инициатива е излязла Лаура Чинчиля, първата в историята на страната жена-президент.
„Ние сме силни, даже и да изглеждаме слаби. Ние много умеем, настойчиви сме и никога не се предаваме. Като първи костарикански президент от женски пол, искам да почета всички жени от страната, с трети почивен ден в седмицата, като награда за Вашите усилия”. Това зявление цитират средствата за масова комуникация, като зявление на новоизбраната президентка, по време на срещата и със симпатизанти и поддръжници.
По мнението на Чинчиля, петъкът трябва да стане специален женски почивен ден, когато нейните съотечестевнички ще могат да си отдъхнат и от работата, и от домакинството. Вместо тях с домашната работа ще се занимават представителите на силния пол. Инициативата на новоизбрания президент ще бъде оформена със закон, според който официалния трети ден ще е задължителен не само за държавните и частни фирми, а и за домакините.
Да припомним: Лаура Чинчиля Миранда, която през май ще навърши 52 години, през февруари стана първата в историята на Коста-Рика жена, избрана на висш държавен пост. По професия е юрист и от началото на 1990 година е започнала успешна политическа кариера, заемайки отначало поста на министър на вътрешните работи, а при предишния президент, нейния съпартиец Оскар Ариас, Чинчиля става вицепрезидент и едновременно с това - министър на правосъдието.
На президентските избори на 8 февруари 2010 година тя стана кандидат от управляващата лява Партия за национално освобождение и получила 48,66% от гласовете , изпреварвайки своя съперник с повече от два пъти. В своята предизборна кампания Чинчиля нееднократно е обещавала, че на новия пост ще бъде активно занимаваща се със защита на правата на жените и ще се стреми за равноправното им участие и представителство в политическия живот.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

Архив

eXTReMe Tracker
 

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Web Statistics